HomeNieuws Rien Polak schrijft een artikel in "Geotechniek"

Rien Polak schrijft een artikel in "Geotechniek"

Actueel

Rien Polak, werkzaam bij Volker InfraDesign, hield zich tijdens zijn afstudeeronderzoek bij IGR bezig met trillingsmetingen tijdens bouwwerkzaamheden. Regelmatig moest op werkzaamheden worden ingegrepen of moesten werkzaamheden zelfs stilgelegd worden wegens overschrijden van volgens de normen geldende grenswaarden. Na een brainstormsessie ontstond het idee om niet vanuit de veroorzaker van de trillingen te denken, maar vanuit de ontvanger. Het afstudeeronderzoek van Polak is onderdeel geworden van het onderzoek naar een effectieve maatregel en ook hoe breed zo'n maatregel toepaspaar is.

De theorie

Om de werking van het dempend materiaal goed te kunnen begrijpen en goed toe te kunen passen, wordt terug gegrepen naar ouderwetse natuurkunde.

(Bouw)trillingen zijn en gedragen zich als golven. Op het moment dat een (trilings)golf een oppervlak raakt, ofwel zich probeert voort te bewegen van de ene stof naar de volgende, zal de golf worden beïnvloed. Een deel van de golf zal worden doorgegeven, geabsoorbeerd en een deel zal worden gereflecteerd. Door gebruik te maken van dit fenomeen kan, afhankelijk van de gewenste situatie, zoveel mogelijk van de golf worden geabsorbeerd of gereflecteerd.Door aan bijvoorbeeld onder het maaiveld aan de muur van een woning absorberend materiaal te plakken kan de trilling worden geabsorbeerd.

De praktijk

Parallel lopend aan elkaar zijn er twee praktijkproeven uitgevoerd. Ten eerste is op kleine schaal een aantal proeven uitgevoerd waarbij verschillende materialen zijn getest. Zo is er getest met EPS, steenwol en staalplaten.

Verder is er een pilotproject opgezet in het kader van werkzaamheden in Rotterdam. De belangrijkste veroorzaker van trillingen tijdens dit project was een grote pneumatische hamer waarmee de betonnen fundering van een trambaan gesloopt werd. Omdat EPS het makkelijkst leverbaar was is gekozen om de funderingsbalk van enkele woningen hiermee te bekleden. Dit is gedaan door een sleuf te graven en daar een EPS plaat in aan te brengen. Vervolgens zijn hier uitgebreide metingen gedaan.

Foto Rien Polak

Indien u geïnteresseerd bent in het hele artikel, verwijzen wij u graag naar de website van vakblad Geotechniek.

+