HomeNieuws Barry Doorn schrijft artikel in Cement

Barry Doorn schrijft artikel in Cement

Actueel

Barry Doorn heeft een artikel geschreven in de nieuwe Cement welke verschijnt op 4 juli 2014.

 

Voegovergangen vormen de schakel tussen wegen en viaducten en bruggen. Ze moeten het verkeer kunnen dragen, bewegingen van de viaducten en bruggen kunnen opnemen, de krachten van het verkeer opnemen en de omgeving van de voegovergangen beschermen tegen gevolgschade van lekkage. Daarnaast moeten voegovergangen tegenwoordig vooral geluidsarm zijn.

Door de toepassing van ZOAB en tweelaags-ZOAB overstijgt het geluid van voegovergangen steeds vaker het verkeerslawaai. Het is van belang dat voegovergangen gedurende de vereiste levensduur goed blijven functioneren. Samen met de verharding vormen ze een significant aandeel van de totale onderhoudskosten tijdens de levensduur van een kunstwerk.
De randvoorwaarden van een geschikte voegovergangsconstructie worden in het ontwerp van een kunstwerk nog maar weinig specifiek gemaakt. Het toepassen van een standaarddetail uit de bekende bundel van Rijkswaterstaat, lijkt voor veel ingenieurs voldoende voor het ontwerp. In de praktijk zijn er echter diverse randvoorwaarden die de keuze van een voegconcept en het ontwerp van een brug of viaduct kunnen beïnvloeden. En daarmee ook bepalend zijn voor de werkelijke levensduur van een constructie. In het navolgende enkele aandachtspunten die gelden bij het ontwerp van een brug of viaduct met betrekking tot de voegovergangen.

 

Mocht u geinteresseerd zijn in het hele artikel, kijkt u dan op de website van Cement.

Foto Barry Doorn
+